حمید عزیزی در گفت وگو با ایسنا، در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تحولات داخلی این کشور اظهار داشت: آمریکا استراتژی که برای قضایای افغانستان آزموده شده و شکست خورده را دنبال می کند. در واقع رویکرد آمریکا در مسئله پروسه صلح با طالبان، تنها گذاشتن دولت افغانستان و همچنین اعلام آتش بس میان طالبان و آمریکا بدون اینکه با دولت هماهنگی هایی را انجام داده باشند، همان اقداماتی است که شوروی سابق هم آن را دنبال کرد که در نتیجه آن مقاومت در داخل کشور از هم پاشید.
وی تصریح کرد: با همه این شرایط بعد از اینکه آمریکا با طالبان موافقت نامه صلح را امضا کرد شاهد بودیم که بسیاری از سیاسیون نظام چه در داخل دولت و یا خارج از آن با طالبان ملاقات هایی را انجام دادند و رفت و آمدهایی با کسانی که احتمال می رفت کاندیدای حکومت وقت باشند، صورت گرفت.
این پژوهشگر مسائل افغانستان همچنین بیان کرد: طی روزهای اخیر هم شاهد بودیم که رئیس امنیت ملی افغانستان به برخی از صاحبنظران اخطار داده که بعضی از حرف های آنها بوی توافقاتی با طالبان را می دهد که نهایتا منجر به فروپاشی داخلی نظام خواهد شد.
وی با بیان اینکه آمریکایی ها آنچه که تجربه شده را مجددا به مرحله اجرا گذاشته اند خاطرنشان کرد: به نظر می رسد آمریکا زمینه را برای جنگ داخلی در افغانستان فراهم می کند بدون اینکه با طالبان زمینه های لجستیکی قطع شود و کشورهای کمک کننده به طالبان تحت فشار قرار گیرند تا بازوی آنها ضعیف شود و یا مانع گسترش عملیات ها شوند.
عزیزی تصریح کرد: از سوی دیگر با پراکندگی که در داخل نظام افغانستان وجود دارد آمریکایی ها با قدرتی که دارند و مسئولیتی که در اشغال به دست آوردند، برای اجماع داخلی اقدامات لازم را انجام ندادند و هم اکنون هم در حال رقابت با برخی از قدرت ها در منطقه هستند و تلاش هایشان این گمانه زنی ها را به وجود آورده که ممکن است شرایط سال 1371 تکرار شود.
این پژوهشگر مسائل افغانستان با بیان اینکه برخی از حرف ها نشان از آمادگی جنگی دارد گفت: آمریکایی ها دقیقا کاری را آغاز کردهاند که شوروی با افغانستان کرد. خشونت ها در افغانستان در حال افزایش است و تلفات غیر نظامی ها هم افزایش پیدا کرده است و ممکن است در کنار این مسئله جنگ جدیدی چه بسا قوی تر و فراتر از جنگ سال 1371 اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: متاسفانه در سیاست داخلی و خارجی افغانستان چه از سال 2014 که حکومت وحدت ملی و چه طی دوره اخیر که دولت جدید روی کار است در هر دو قدرت به صورت مشارکتی و 50/50 تقسیم شده است و اشرف غنی در تلاش است از موضع رئیس جمهور مسائل را در انحصار خود داشته باشد و از طرف دیگر عبدالله عبدالله هم با اینکه بخشی از قدرت که سهمش بوده را گرفته اما مسئولیتی را نمی پذیرد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این که اشرف غنی و عبدالله عبدالله در رقابت با یکدیگر قرار دارند، گفت: با وجود این که یکسال و نیم از عمر دولت جدید می گذرد به نظر می رسد عبدالله عبدالله با کنار زدن غنی بخواهد در قدرت زنده بماند زیرا از اولین کسانی بود که در اردوگاه جمعیت اسلامی اعلام کرد که دشمنی با طالبان باید فصلش بسته شود و در نتیجه جمعیت اسلامی یعنی همفکران عبدالله در همان لحظات اول چراغ سبز را به طالبان نشان دادند.
این پژوهشگر مسائل افغانستان در پایان اظهار کرد: امروز با عملکرد پسر احمدشاه مسعود عملا پرچم و سرود ملی کنار زده می شود و موجودیتش به عنوان بخشی از مردم به چشم آمد در واقع فروپاشی اتحاد و ائتلاف های سیاسی که نظام را ساخته بود شکل گرفته است و علاوه بر کنار زدن پرچم ملی شاهد تعدیل یا تغییر قانون اساسی نیز هستیم.
انتهای پیام
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=45289