به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری فارس، پورتقی، کارشناس ارشد شهرسازی و فعال حوزه شهری در یادداشتی با عنوان طی طریق بر لبه تیغ اظهارداشت: این یادداشت چکیده توصیههایی به اعضای جدیدالورود شوراهاست تا با دقت و درایت بیشتری وارد کارزار چهار ساله مدیریت شهری شوند. طی طریقی بر لبه تیغ که می تواند سرنوشت شهر را به سوی بهشت رهنمون کند یا از سوی دیگر میتواند شهر را به بیراه ای سیاه و تباه بکشاند.
1- در اولین روز استقرار شما در دفترتان ( فارغ از انبوه دستهگلهای عظیم! و جعبههای نفیس شکلات و شیرینی و هدایا و پیامها و غیره)؛ سیل رزومه، درخواست پست، جابجایی، جذب، زیرآبزنی، تسویهحساب و… با چاشنی اظهار دوستی، فشار، استدعا، چانه زنی، رودربایستی و التماس، بر شما سرازیر میشود.مکث کنید! و دچار اقدامات شتابزده ی غیرمطمئن نشوید.
در دوره های پیشین، چه ضربات، دردها و خسارتهای ماندگاری ازین تصمیمات، متوجه مردم و گیاهان و حیوانات دیروز و آینده ی این شهر شده ؛ خسارتهایی که اغلب امکان برگشت و جبران ندارد.
2-شما وکیل همه مردم و موجودات زنده شهر هستید به ویژه عموم کسانی که رسانه و وکیل خصوصی برای بیان مشکلات و نیازهایشان ندارند. نگذارید بیشترین زمان شما برای خواص و خواسته هایشان و کمترین زمان شما برای عموم مردم و حقوقشان صرف شود.
ابتدای حضور در شورا، دوران تلاطم و گیجیهای پیش از تثبیت و تسلط شما بر اوضاع است و پروندهها و ارجاعات کاری خاصی برای ذی نفعان خاصی در کمین شماست: مواردی که ماهها در انتظار این روزها و به امید نظر مساعد ناشی از گیجی و عدم تسلط شما، در آب نمک خوابانده شده اند. همچنین: شما میراثدار تصمیمات عجولانه دقیقه نودی شورای قبل نیز هستید.
هردوی این موارد، نیازمند رصد و دقت و هوشیاری شماست. عجله نکنید. دست نگهدارید و تصمیم گیریهای قطعی را تا زمان تسلط به سوابق و جوانب کارشناسی موضوع تعلیق کنید.
3- شهر؛ موجودی بزرگ و پویا، دارای ابعاد پیچیده ی کالبدی-فضایی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، حقوقی،سیاسی، مدیریتی و.. است. باتوجه به ماهیتِ عمدتا سیاست گذاری و نظارتی شورا؛ فکر نکردنِ یکپارچه و ارتباطمند به این ابعاد، سبب تصمیم گیریهای ساده انگارانه و افتادن در دام تصمیم سازیهای سوداگرانهای است. تصمیاتی از سوی کسانی که برای اقناع و اغوای شما، ازین اتاق به اتاق رفته و از هرکدام ازین شاخهها به شاخههای دیگر میپرند و توجیه میبافند یا توجیه میزدایند.
برای مثال بسیاری از مسایل شهری مانند افزایش و ازدحام جمعیت، کسری خدمات و امکانات، ناکارآمدی زیرساختها و تاسیسات شهری، مشکلات ترافیکی، انواع آلودگیهای محیطی و هزینه های سربار ناشی از آنها: ارتباط مستقیم با افزایش تراکم ساختمانی بیقاعده دارد. ممکن است با توجیهات مالی و درآمدی برای اداره شهر، شما را مجاب به همراهی و حمایت از تصمیماتی در این راستا کنند.
4- از همین حالا مطالعه ثابت در حوزههای شهری را مصرانه و خوداجبارانه در دستور کار منظم و مستمر قرار دهید و صرفا به تخصص پایه خود و همراهی مشاوران امین، اکتفا نکنید.
5-در هر موضوعی، پیشینه و سوابق اقدامات، مصوبات، مقررات، ضوابط و… را (با همکاری کارشناسان) استنتاج و بررسی نمایید تا: از دوبارهکاری، موازیکاری، تعارض و تداخل و اشتباه و هرزرفت زمان و منابع و انرژی شما و شهر، پیشگیری شود. در موضوعاتی جدیدتری نظیر مالیات بر عایدی املاک نیز میبایست شورا به روز و خلاق عمل کند.
6- در تصمیمگیری موضوعاتی ویژه مانند حوزههای مالی، املاکی، تراکمی، کاربری، اعطای اختیارات و مواردی حساس ازین دست، دچار تصمیمات فوری و شتابزدهی دستهجمعی نشوید. تا وقتی جمعبندیهای کارشناسی و چکشکاریهای تخصصی انجام نشده، زیر بار نروید.
این روشهای شتابزده در مصوبه گرفتن، بعضا عمدی و با تاکتیک هایی همراه است و در آن کلیگوییهای مثبت و شیرین درحالی ارایه میگردد که جزییات فنی طرحها، پر از اشکال است (مانند تحریفات و دستبردهای صورت گرفته در طرح های جامع و تفصیلی در دهه گذشته).
7-در جلوگیری از تصمیمات اشتباه و مفسده انگیز، از ظرفیتها و ابزارهای گستردهی قانونی استفاده کنید. فکر نکنید تنها هستید و هیچ چارهای جز پذیرش آن تصمیم ندارید. رسانهها نیز در این موارد تاثیر میانبر خواهند داشت.
8- با تصمیمات رابین هودی داخل شورا و شهرداری مبارزه کنید. گاهی با ابزارهای اقناعی اصرار بر این است که تصمیمی غلط گرفته شود با این توجیه که مزایا و ارزش افزودههای دیگری ایجاد میکند. برای مثال اگر فلان زمین یا امتیاز تراکمی اشتباه و غیرکارشناسی (حتی با طی طریقهای قانونی) داده شود، درآمد قابل توجهی برای شهر حاصل میشود… مطمئن باشید: این تصمیم به ضرری ماندگار برای شهر تبدیل خواهد شد و شما آن تصمیم غلط را یکبار نگرفتهاید؛ بلکه اجازه تکرار آن را برای بارها و بارها صادر کردهاید و یک بدعت برای ارجاعدهی موارد غلط و اشتباه مشابه در آینده، بنیان گذاری کرده اید.
9-بخشهای غیررسمیو زیرپوستی را در همه حوزهها به شدت جدی بگیرید، مانند باندهای پسماند خشک و تر، ساخت و ساز غیرمجاز، سد معبر، فضای سبز و.. . حضور و قدرتِ در سایه و شبکه نفوذ آنها بسیار اثرگذار و خطرناک است. آنها اغلب بخاطر منافعشان، با ابزارهای مختلف، مانع شفافیت امور، به کارگیری فناوریهای نو و اقدامات خلاقانه هستند.
در بخشهای غیررسمی، گاهی اعداد و ارقام چندبرابری نسبت به بخش رسمی رد و بدل میشود و این شبکههای پنهانیِ انحصار و تمامیت طلب، درآمدهای پایدار شهرداری که حق شهر است را بلعیده و برعکس، باعث تحمیل هزینه میشوند.
ساماندهی این موضوع، مستلزم تدابیر هوشمندانه و مشارکت جمعی و نه فردی! اعضای شورا است وگرنه تجربه نشان داده منجر به تهدید و سرخوردگی تک نفراتِ پیگیری کننده و بن بست اقدامات میشود.
10- به هیچ عنوان خودتان، اطرافیان و نزدیکان و مسئول دفتر و غیره، وارد مراوده گرفتن پروژه، امتیاز، مساعدت، کار خیّرانه و هر کار شبههدار مشابه با شهرداری و واسطهنماها نشوید. هرچند که صلاحیت آن را داشتید.
11- مسئول دفتر شما، ویترین و حلقه وصل شما با افراد حقیقی و حقوقی مرتبط و مراجعان شماست، و در موقعیتهای حساس نقش مهمیبازی میکند. در انتخاب ایشان این ویژگیها را مدنظر قرار دهید:1-امین و پاکدست و چابک 2- کارشناس حوزه شهری یا ترجیحا متخصص یکی از حوزههای شهری 3- آشنا با سازوکارها و ساختارها، تشکیلات، تشریفات و عرفهای اداری و شهرداری 4- توانا در انجام مکاتبات اداری 5- دارای هوشیاری و قدرت تشخیص در برخورد با مراجعان
12- بازدیدهای میدانیِ مستمر و هدفمند، واجب است، و صد البته، سهم ثابتی از آنها باید سرزده باشد: در شرایط کاملا عادی، فارغ از هماهنگیهای از پیش تعیین شده و شرایط ساختگی
13- رسانهها شمشیر دولبه هستند؛ هم میتوانند حیات ببخشند و هم میتوانند با خاک یکسان کنند. تلخیهای منطقی، سازنده و از سر دغدغه و دلسوزیشان را بپذیرید و البته مراقب رسانه نماها باشید و مراقب موضوعاتی که دستاویز و ابزار عاریهای برای زدن اهداف و موضوعات دیگر هستند. (مثلا استفادهی ابزاری از نقدهای کارشناسیِ درست و منطقی برای اهداف مغرضانه نظیر تسویه حساب های سیاسی)
14- در نهایت به فرموده جناب حافظ تکیه بر تقوا و دانش در طریقت کافری ستراه رو گر صد هنر دارد توکل بایدش مخصوصا طی کردن طریقی بر لبه تیغ
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=105867