به گزارش ایسنا، حسین میرمحمد صادقی حقوقدان در نشست «حقوق بشر در سایه» در ارتباط با نقض حقوق بشر در تروریسم گفت: وقتی ما از تروریسم سخن میگوییم، پدیدهای است که نقض حقوق بشر را به دنبال دارد، حق حیات، حق آزادی و امنیت با وجود تروریسم نقض میشود. یکی از اهداف اعلامیه جهانی حقوق بشر زیستن در جهانی است که همه از ترس و واهمه آزاد باشند و چون در تروریسم این حقوق نقض میشود یکی از حقوق اساسی افراد با ارتکاب تروریسم از بین میرود. در تروریسم ایجاد ترس و وحشت مورد نظر تروریست است اما در سایر جرایم ترس و وحشت هدف نیست بلکه اثر ثانویه جرم است.
وی افزود: در یک نظرسنجی در آمریکا در سال ۱۹۸۵ مردم گفته بودند بیشتر از همه چیز از تروریسم وحشت دارند علی رغم اینکه تعداد قربانیان تروریسم در آن سالها بسیار کم بود اما ترس و واهمه بسیار بود. گسترش ارتباطات جمعی در سالهای اخیر تروریستها را در رساندن به هدف ترس و واهمه بیشتر کمک میکند و آنها به دنبال معروفیت در سطح جهانی هستند. امیدواریم تروریسم به عنوان یکی از مصادیق نقض حقوق بشری توسط دولتها محکوم شود.
در ادامه، فریدون جعفری حقوقدان در ارتباط با عدالت کیفری گفت: آیا بانیان عدالت کیفری دنبال عدالت بودند یا سایه سیاست بر آن سنگینی میکرده است؟ آیا در حقوق کیفری بینالمللی به دنبال عدالت هستند یا سیاست؟ آیا به دنبال حقوق بنیادین بشری هستند یا به دنبال سیاستورزی یا توسعه دامنههای قدرت خود و آیا شهروندمدار هستند یا حاکمیتمدار؟ اینها بحثهای مفصلی هستند.
وی افزود: دو برداشت از دیوان کیفری بینالمللی در مورد تاثیر سیاست وجود دارد یک برداشت نگرانی از سواستفاده ابزاری از عدالت بینالمللی برای رسیدن به مقاصد سیاسی است و این نگرانی در کشورهای ضعیف از وجود دیوان کیفری وجود دارد. برداشت دوم، نگرانی کشورهای قدرتمند است و آنها نگران از دست دادن ابزارهای سیاسی هستند که اجازه ندهد آنها توسعهطلبی خود را در کشورهای مختلف دنبال کنند و کشورهای ابرقدرت نه تنها به دیوان ملحق نشدند بلکه علیه آن نیز اقدام کردند.
این حقوقدان ادامه داد: ترجیح سیاست بر عدالت باعث شده، دیوان کیفری بینالمللی به اهداف انسانی خود نرسد مثل تعریف جنایت تجاوز، عدم الحاق تروریسم به جرایم تحت پیگرد دیوان کیفری.
در ادامه، باقر شاملو حقوقدان در ارتباط با قاعده منع بیکیفری گفت: قاعده منع بیکیفری یعنی نباید جرایم علیه انسانها بیکیفر بماند و این اصل بعد از دوران روشنگری ایجاد شد. این قاعده در مصاف با مصادیق نقض حقوق بشر باید مورد بازنگری قرار گیرد. یکی از مصادیق نقض سیستماتیک حقوق بشر در عصر امروز، تحریمهای یکجانبه آمریکاست که نه تنها ایران بلکه همه بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است. امروزه زندگی اجتماعی تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته و این تحولات حتی در مفهوم انسان و خواستههای انسان نیز رخ داده است و بسیاری از روشهای سنتی نیز تغییر کرده است و مثلا جنگ دیگر در فضای جغرافیایی نیست.
الکساندر آزادگان استاد اقتصاد سیاسی بینالملل در ادامه این نشست در رابطه با سلطه رسانههای امریکایی و ارتباط آن با نقض حقوق بشر گفت: ما پنج نوع تروریسم داریم که اولین آن تروریسم رسانه، دومی تروریسم اقتصادی، سومی تروریسم سایبری، چهارمی تروریسم نیابتی و پنجمی تروریسم بیولوژیک است. نوع جدید تروریسم، تروریسم سایبری است که هزینه کمتری دارد. ۴ نوع از این ۵ تروریسم در ایران وجود دارد.
وی افزود: نقش رسانههای فارسیزبان خارج از کشور در عوامفریبی در داخل ایران حائز اهمیت است. مدیران بیبیسی فارسی و من و تو جزو یک فرقه مذهبی هستند که ۱۵۰ سال پیش در ایران سرکوب شدند. شبکه ایران اینترنشنال که صدای ریاض است، بودجهاش را از محمد بن سلمان میگیرد و شخص اول این شبکه شخصا به بن سلمان گزارش میدهد و بحث آنها، براندازی است و رضا پهلوی یک روز درمیان برنامه دارد و بودجه آن چیزی بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار است.
این استاد دانشگاه افزود: مستندهایی وجود دارد از خلبانهای ایرانی که در عراق اسیر بودند و اعلام کردند کسانی که آنها را شکنجه میدادند اشخاص سلطنتطلبی بودند که با لباس نظامی پیش از انقلاب حاضر بودند و این سلطنتطلبها به نوعی تروریست هستند که افراد در بند اسارت را شکنجه میدادند.
انتهای پیام
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=371596