درآمدهای نفتی را خرج روزمرگی کردهایم؛ اصرار بر قیمتگذاری اداری و بیاحترامی به قیمتگذاری بازار، ریشه اصلی بحران ناترازی است. ما باید به سیاست بازار برگردیم.
به گزارش اقتصادمند، حسین عبده تبریزی اقتصاددان با بیان اینکه بیتوجهی به قیمتگذاری بازار، ریشه اصلی ناترازی است، گفت: بیتوجهی به قیمت بازار، اقتصاد را از عدالت دور کرده و اعتماد عمومی را از بین برده است.
عبده تبریزی در نخستین همایش تأسیسات؛ گلوگاه ناترازی، ادامه داد: بیتوجهی به بازار، انگیزه تولیدکننده را برای تولید از بین میبرد. صدها کارخانه انرژیبر، به لطف انرژی ارزان دوام دارند. این امر توان توسعه و فرصت ایجاد نیروگاههای جدید را از بین برده است.
او با بیان اینکه ۴۰ سال است که نتوانستهایم ارز را تکنرخی کنیم، اظهار کرد: سیاست چندنرخی جز فساد و گسترش رانت نتیجهای نداشته است. اکنون فرصت جبران کمی باقی مانده است. توزیع برق و گاز باید به دست بخش خصوصی سپرده شود که هم بهرهوری بالا رفته و هم از فساد دور بماند.
این اقتصاددان با اشاره با برخورداری کشور از انرژی خورشیدی، تصریح کرد: با همکاری چین میتوانیم به سمت تولید انرژی خورشیدی برویم. با ۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری در این بخش میتوان ۳۰ هزار مگاوات کمبود برق فعلی را پاسخ داد.
عبده تبریزی ادامه داد: اگرچه انسجامی برای استفاده از این شانس در کشور وجود ندارد اما صنایع بزرگ باید ظرف دو یا سه سال آینده از دولت رها شوند و خودشان برق خود را تأمین کنند. صندوق توسعه ملی هم باید در این مسیر کمک کند.
او در مورد راهحل رفع ناترازی گاز نیز یادآور شد: قیمت گاز در دوره سهساله باید به ۵۰ درصد قیمت همسایگان ما برسد و در آینده نیز به سمت اینکه به ۷۰ درصد قیمت برسد حرکت کنیم.
این اقتصاددان با تأکید بر اینکه در بازار گاز هم باید از نظام چندنرخی بیرون برویم، اظهار کرد: اما در بازار گاز مجبوریم کمی فرصت دهیم تا به قیمتهای منطقه نزدیک شویم. اگر به ۷۰ درصد قیمت منطقه برسیم مسئله قاچاق هم حل خواهد شد. در واقع نظام قیمت است که میتواند مسئله قاچاق را حل کند.
عبده تبریزی با بیان اینکه تخصیص نادرست منابع یکی از مشکلات انرژی کشور است، افزود: انرژی ارزانقیمت مزیت محسوب نمیشود. مزیت در افزایش بهرهوری است. یکی از وظایف دولت ایجاد نظامی است که از نظر حقوقی و با نظارت، فضایی برای افزایش بهرهوری ایجاد کند.
او تأکید کرد: هیچ راهحل سریعتری جز اجرای سیاستهای درست برای کنترل مصرف، تکنرخی کردن ارز و واقعی کردن قیمت انرژی برای حل مشکل ناترازی وجود ندارد.
عبده تبریزی خاطرنشان کرد: فرسودگی زیرساختها، نظام قیمتگذاری غلط، کمبود سرمایهگذاری، تلفات شبکه توزیع و وابستگی به سوخت فسیلی آینده ما را دچار خطر کرده است.
او ادامه داد: کمبود سرمایهگذاری در دو دهه گذشته در نفت و گاز یکی از مهمترین عوامل مؤثر در ناترازی است. ما مابهالتفاوت نفتی که با ۱۳ دلار تولید کرده و ۸۰ دلار میفروختیم را سرمایهگذاری نکردهایم. متأسفانه درآمدهای خود را خرج روزمرگی کردهایم.
او افزود: عرضه ارزان برق و انرژی موجب مصرف بیحساب شده و فکر نکردیم چطور میخواهیم نیروگاههای خود را بهروزرسانی کنیم.
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=572601