آلودگی هوا جان 30692 نفر را گرفت؛ آلودگی هوا در سال 1402 جان بالغ بر 30 هزار و 692 نفر را گرفت که از این میزان تعداد ۶ هزار ۹۳۹ نفر شهروندان تهرانی بودهاند.
به گزارش اقتصادمند، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با بیان این مطلب با اشاره به انجام مطالعه برای کمیسازی اثرات بهداشتی و اقتصادی منتسب به آلاینده ذرات معلق PM ۲.۵ در سال گذشته، به تشریح عوارض این معضل بهداشتی در کشور پرداخت.
عباس شاهسونی در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: شهرهایی مانند شاهرود، سنندج و ارومیه باکیفیتترین هوا را در سال گذشته (۱۴۰۲) داشتهاند؛ به عنوان نمونه میزان غلظت ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون ۹۴ درصد روزهای سال گذشته در شهر سنندج از میزان رهنمود سازمان بهداشت جهانی کمتر است. این مولفه برای شاهرود و ارومیه به ترتیب ۸۲ و ۷۷ درصد است. این درحالیست که بررسیها بیانگر این است تعداد روزهایی که میزان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون آن کمتر از رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت باشد برای شهروندان تهرانی ۱۲ روز است که معادل ۳ درصد روزهای سال گذشته میشود.
وی با بیان اینکه شهرهای «زابل» و «ایرانشهر» طوفانهای گردوغبار را تجربه میکنند، اضافه کرد: شهرهای زابل و ایرانشهر، آلودهترین شهرهای کشور هستند. همچنین شهرهای تهران، اصفهان و مشهد که جزو کلانشهرهای ایران به حساب میآیند، غلظت بالای آلایندههای هوا را تجربه میکنند.
شاهسونی در ادامه صحبتهایش درباره بیماریهای منتسب به آلودگی هوا توضیح داد: آلودگی هوا، یک ریسکفاکتور محسوب میشود و بر انسانها از دوران «جنینی» تا «سالمندی» از جهات مختلف اثر میگذارد. آلودگی هوا نباید به عنوان عامل ابتلای چند بیماری در نظر گرفته شود؛ چرا که بر سلامت انسانها از وجوه مختلف اثر میگذارد. اما بررسیها بیانگر این است که چهار بیماری «سکته قلبی»، «سکته مغزی»، «سرطان ریه» و «بیماریهای مزمن انسداد ریویی» با آلودگی هوا ارتباط بیشتری دارند. سال ۲۰۱۶، سازمان جهانی بهداشت در گزارشی نوشت «آلودگی هوا» عامل اصلی سرطان ریه است و مواجهه طولانیمدت با آلودگی هوا میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: وزارت بهداشت، بیماریهای منتسب به آلودگی هوا را در ۵۷ شهر طی سال گذشته مورد بررسی قرار داده و نتایج این بررسی بیان میکند که میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا ۳۰ هزار و ۶۹۲ نفر در سال ۱۴۰۲ است. سهم پایتخت از مرگهای منتسب به آلودگی هوا طی سال گذشته ۶ هزار ۹۳۹ نفر است. همچنین سهم ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون از میزان مرگومیر کشور ۱۲.۶ درصد است. جامعه آماری ۴۸ میلیون نفری را مورد رصد و پایش قرار دادهایم.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: متاسفانه، میزان مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شهرهای «ماهشهر»، «ریگان»، «تهران»، «مشهد»، «اصفهان» و «اراک» از میانگین کشوری بیشتر است.
این استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی در این باره افزود: سهم بیماریهای مزمن انسداد ریوی از میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در ۵۷ شهری که مورد رصد قرار گرفتهاند ۸۱۹ نفر است و به طور متوسط ۱۱.۴ درصد از مرگومیرهای ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی، منتسب به ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون است.
مرگ سالانه یک میلیون نفر در چین
شاهسونی با بیان اینکه میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در کشور چین معادل یک میلیون نفر در سال است، توضیح داد: میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در سطح جهان ۸ میلیون نفر در سال است.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره سهم سرطان ریه از میزان مرگومیرهای کشور اظهار کرد: سال گذشته، ۷۷۳ نفر به دلیل سرطان ریه جان خود را از دستدادهاند و سهم این بیماری از مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون ۱۴.۴ درصد است.
وی درباره سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر کشور در سال گذشته نیز به ایسنا گفت: میزان سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر در ۵۷ شهری که مورد بررسی قرار گرفتهاند، ۷ هزار و ۳۰۸ نفر و جزء مرگ منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون این بیماریها نیز ۱۴.۷ درصد است.
شاهسونی بیان کرد: میزان مرگهای سکته مغزی به دلیل مواجهه طولانیمدت با ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون نیز ۳ هزار و ۱۵۱ نفر طی سال گذشته گزارش شده و جزء مرگ منتسب سکته مغزی نیز ۱۴.۹ درصد است.
شاهسونی با بیان اینکه «جزء مرگ منتسب» سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته، خاطرنشان کرد: سال گذشته، میزان سهم مرگهای منتسب به آلودگی هوا ۳۰هزار و ۶۹۲ نفر است که معادل ۱۲.۶ درصد از مرگهای کشور میشود و این در حالی است که میزان جزء مرگ منتسب به آلودگی هوا در سال ۱۴۰۱ معادل ۱۳.۹ درصد است. میانگین ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون سال ۱۴۰۱ در شهرهایی که مورد رصد و پایش قرار گرفتهاند ۳۵ میکروگرم بر مترمکعب است اما این میزان به ۳۰ میکروگرم در سال گذشته رسیده و کاهش داشته است.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت به عنوان نمونه به میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوای در دو شهر تهران و اراک طی سال گذشته اشاره کرد و به ایسنا گفت: میزان مرگ منتسب به آلودگی هوا در شهر تهران معادل ۶هزار و ۹۳۹ نفر است که سهم بیماریهای «مزمن انسداد ریوی» و «سرطان ریه» به ترتیب ۱۲۴ و ۱۷۳ نفر است. همچنین سهم بیماریهای «ایسکمیک قلبی» و «سکته مغزی» به ترتیب ۱۲۸۱ و ۶۹۷ نفر است.
وی طبق بررسیهای انجام شده، هزینههای مرگهای منتسب به ذرات معلق در شهر تهران در سال گذشته را معادل ۲ میلیارد و ۷۲۲ میلیون دلار معادل ۱۳۵ هزار میلیارد تومان خواند.
شاهسونی درباره وضعیت آلودگی هوای شهر اراک نیز به ایسنا اظهار کرد: سال گذشته، میزان غلظت ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شهر اراک شش برابر رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت بوده است. میزان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در این شهر طی ۳۴۲ روز از سال گذشته از توصیههای سازمان بهداشت جهانی بیشتر است و متاسفانه، شهروندان اراکی هوای پاک را طی سال گذشته تجربه نکردهاند.
وی درباره مرگهای منتسب به آلودگی هوا در شهر اراک نیز گفت: میزان مرگ منتسب به آلودگی هوا در شهر اراک ۶۶۱ نفر گزارش شده که سهم بیماریهای «ایسکمیک قلبی» و «سکته مغزی» به ترتیب ۱۰۸ و ۹۴ نفر است.
هزینه 12 میلیارد دلاری مرگهای آلودگی هوا
شاهسونی با تاکید دوباره بر اینکه قانون هوای پاک برای وزارت بهداشت وظایفی در نظر گرفته، خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت بر اساس قانون هوای پاک موظف است که میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا و خسارتهای اقتصادی ناشی از این مولفه را محاسبه کند. هزینههای مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در سال گذشته ۱۲میلیارد دلار است که حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان (همت) میشود.
به گفته شاهسونی، همچنین هزینههای مرگهای منتسب به آلودگی هوا در اراک ۲۵۹ میلیون دلار برآورد شده است.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: به طور متوسط گفته میشود که ۱۰ درصد از هزینههای مرگ منتسب به آلودگی هوا، به سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل میشود و با توجه به میزان هزینههای مرگهای منتسب به آلودگی هوا، میتوان گفت که هزینه تحمیلی برنظام سلامت که برای درمان بیماریهای ناشی از آلودگی هوا به مراکز درمانی مراجعه میکنند، حدود ۶۰ همت است.
وی با ذکر مثالی از شهرهای شیراز و تبریز به عنوان دو کلانشهر کشور افزود: شهرهای شیراز و تبریز نسبت به سایر کلانشهرهای کشور، کیفیت هوای بهتری دارند. اما متاسفانه، تعداد روزهای هوای «پاک» شهرهای شیراز و تبریز سیر نزولی خود را سپری میکند؛ به طور مثال، تعداد روزهای پاک سال جاری کلانشهرهای تبریز و شیراز نسبت به سال گذشته کمتر است. تعداد روزهای هوای پاک شهر تبریز در سال گذشته ۳۵ روز بوده که نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است.
این استاد دانشگاه درباره وضعیت هوای پاک در شهر شیراز نیز توضیح داد: تعداد روزهای هوای پاک سال گذشته شهر شیراز معادل ۲ روز بود که نسبت به سال ۱۴۰۱ بسیار کاهش یافته است. سیر نزولی کاهش تعداد هوای پاک شهر شیراز از سال ۱۴۰۰ آغاز شده و همچنان ادامه دارد. متاسفانه این شهرها در مسیر آلوده شدن قرار گرفتهاند
وی با بیان اینکه رهنمود سازمان جهانی بهداشت «حد سلامت» نامیده میشود، توضیح داد: منظور از حد سلامت این است که میزان ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون میبایست ۵ میکروگرم بر مترمکعب باشد. سازمان جهانی بهداشت با استناد به تحقیقات متعددی که در مناطق مختلف دنیا انجام داده به این نتیجه رسیده اگر ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون، کمتر از ۵ میکروگرم باشد کمترین اثر بر سلامتی را دارد.
شاهسونی در عین حال با بیان اینکه عمده مشکلات کشور در حوزه آلودگی هوا برای کلانشهرها و شهرهایی است که با پدیده طوفان گردوغبار مواجه هستند، افزود: آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۱۰ میلیون نفر در پایتخت سکونت دارند و به طور متوسط روزانه ۲.۵ میلیون نفر در سطح شهر تهران تردد میکنند. همچنین در ارتباط با طوفانهای گردوغبار باید گفت شدت مشکلات مواجهه با این پدیده در مناطق غربی، جنوبی و جنوبغرب کشور بیشتر است.
استاد دانشکده بهداشت و ایمنی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی درباره شدت آلودگی هوای کشور گفت: نتایج بررسی وزارت بهداشت بیانگر این است که میزان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در ۲۵ درصد از روزهای سال گذشته حدود ۱۵ میکروگرم بر مترمکعب کمتر بوده و همچنین در ۷۵ درصد از روزهای سال گذشته (۱۴۰۲) از میزان رهنمود سازمان جهانی بهداشت بیشتر است.
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=572724