کاهش تولید زعفران ایران با تغییرات اقلیمی؛ تغییر الگوهای آب و هوا و کمبود آب باعث کاهش تولید زعفران در ایران شده است.
به گزارش اقتصادمند، تغییرات اقلیمی، تولید زعفران را در ایران کاهش داده و سبب کاهش ذخایر زعفران در انبارها شده است.
شهر تربت جام بهدلیل وجود هکتارها مزارع رنگارنگ زعفران و یکی از ارزشمندترین صادرات ایران، مشهور است اما برای رضا، یک کشاورز محلی که کیسههای زعفران را وارد بازار میکند، امسال یک فاجعه بود.
خانواده این کشاورزان در این فصل فقط ۹۰۰ کیلوگرم برداشت کردند که نسبت به سال گذشته ۱۵۰۰ کیلوگرم کاهش داشت.
بیش از ۹ دهم زعفران جهان از ایران است. تولیدکنندگان و بازرگانان اظهار کردند که تغییر الگوهای آب و هوا و کمبود آب تأثیر شگرفی بر صنعت میگذارد که منجر به کاهش قابلتوجه بازدهی میشود که قیمت گرانترین ادویه جهان را به بالاترین حد خود رسانده است.
کشاورزان منطقه خراسان عنوان کردند که عملکرد امسال کمتر از نصف سال ۲۰۲۲ خواهد بود.
علی شریعتیمقدم، مدیرعامل شرکت نوین زعفران، گفت که انتظار میرود کل تولید زعفران امسال از حدود ۴۰۰ تن به حدود ۱۷۰ تن کاهش یابد.
مجتبی پیام عسگری، مدیر بورس زعفران تربت جام هم گفت: زمستان یخبندان و بهدنبال آن خشکی بهار و تابستان که دمای هوا به ۵۰ درجه سانتیگراد رسید، تأثیر مخربی بر منطقه شمال شرق ایران نزدیک به مرز افغانستان داشت.
کارشناسان هشدار میدهند که این موارد نتیجه تغییرات آب و هوایی است که الگوهای آب و هوا را در سراسر جهان تغییر میدهد.
محمد درویش، کارشناس محیط زیست ایرانی تصریح کرد که ایران به ویژه در مناطق خشک و نیمهخشک از میانگین جهانی آسیبپذیرتر است.
وی افزود: بارندگی در حال کاهش و تبخیر و دما در حال افزایش است.
بنابر اعلام فایننشال تایمز، قیمت زعفران ممتاز افزایش یافت و به ۱۴۰۰ دلار در هر کیلو در داخل کشور رسید که دوبرابر قیمت سال گذشته بود و همین مبلغ میتواند ۱۸۰۰ دلار در خارج از کشور باشد.
افزایش قیمتها بر صادرات ازجمله به چین، بزرگترین خریدار خارج از کشور زعفران ایران تأثیر میگذارد. خریداران چینی ۴۵ درصد از محصول زعفران ایران را به دست میآورند، در حالیکه کشورهای عربی، اسپانیا و ایتالیا نیز مصرفکنندگان بزرگ هستند.
بر این اساس، بسیاری از دلالان چینی از افزایش قیمت شوکه شدند زیرا محصول بسیار کم است و انبارها خالی است.
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=569720