به گزارش خبرنگار فارس، در نشست یک روزه آب و محیط زیست، که در دانشگاه شریف در حال برگزاری است، آرزو اشرفی زاده مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان محیط زیست، با اشاره به اینکه اقلیم ایران خشک و نیمه خشک است و متوسط تبخیر در کشور ما ۱۰ برابر بارش ها برآورد شده است. افزود: ما با وجود، یک سوم بارش جهانی و ۳ برابر بیش از میانگین جهانی تبخیر را دارد.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان محیط زیست، ادامه داد:، بیشترین تنوع تالاب در کشور وجود دارد و از ۴۲ تالاب ثبت شده در کشور، ۴۱ نوع آن در ایران است و ۱۲ نوع تالاب ساحلی و ۲۰ نوع خشکی وجود دارد.
اشرفیزاده با بیان اینکه بالغ بر هزار تالاب در کشور ما وجود دارد که از میان تعداد، ۲۲۵ تالاب شناخته شده است، گفت: تنها ۳۶ تالاب ما در فهرست بین المللی تالابهای رامسر ثبت شده است.
وی از جمله ارزش تالاب ها به ذخیره آب و رسوب، تثبیت کربن، حفظ تنوع زیستی، ارتقا دهندگی چشم اندازها و تعدیل کننده میکرواقلیم ها برشمرد، ابراز داشت: تالاب ها به دلیل واقع شدن در پست ترین نقاط آبخیز تحت تاثیر توسعه ای هستند، و زندگی جوامع بشری حاشیه را با مخاطره روبرو کرده است.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان محیط زیست، از مهمترین چالشهای تالاب را عدم تامین حقابه زیست محیطی، دانست و گفت: این چالش بزرگترین معضل و مشکل دنیاست که در ایران به دلیل مشکلات اقلیمی تشدید شده است.
وی اجرای طرح های توسعه و زیربنایی بزرگ، انتقال آبهای بین حوزه ای، خشک شدن تالابها در اثر زهکشی در دشتهای کوهستانی، تغییر کاربری حوزه های تالابی، ورود گونههای غیربومی، چالشهای فرامرزی در حوضه آبهای مشترک سرزمین و تغییر اقلیم را از جمله معضلات تالابها برشمرد و گفت: قوانین مناسبی برای حفاظت برای مدیریت تالاب ها همچون قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست که در سال ۱۳۵۳، تا قانون حفظ، احیا و مدیریت تالاب ها در سال ۱۳۹۶، کنوامسیون رامسر و استراتژی آن برای سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ وجود دارد اما این تکالیف مختص سازمان محیط زیست نیست.
اشرفی زاده با اشاره به اینکه در سیاستهای کلی نظام در حوزه محیط زیست، گفت: براساس بند دوم این سیاست ها که از ایجاد نظام یکپارچه ملی محیط زیست، صحبت می شود، اقدام تشکیل ستاد ملی مدیریت تالابهای کشور شد.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان محیط زیست، گفت: طبق قانون برنامه ششم نظارت بر تامین حقابه تالابی به ماده ۳۵ برنامه توسعه بر نظارت بر تخصیص یازده میلیارد مترمکعب آب برای اکوسیستم آبی کشور وزارت نیرو همکاری نکرد و عملکرد خوبی نداشت. و تکلیف اصلی سازمان محیط زیست تعیین نیاز آبی تالاب هاست و وزارت نیرو باید نسبت به تخصیص آن اقدام کند.
وی افزود: وزارت نیرو در زمان وزارت حمید چیت چیان، قول تامین حقابه تالاب ها را داد اما به دلیل رهیافت هیدرولوژی حاکم بر این وزارتخانه، نیاز آبی ما را تامین نکرد.
اشرفیزاده ابراز داشت: به همین دلیل ۱۱ آذرماه آقای رییسی، رییس جمهوری به وزیر نیرو دستور داد که در مدت دو هفته گزارش وضعیت تامین حقابه تالاب ها را ارائه کند.
وی با اشاره به تغییر ساختار وزارت نیرو بر مبنای حوزه های آبریز گفت: درخواست تشکیل جلسات مشترک آب و محیط زیست داده شده تا به صورت مستمر درباره تامین حقابه ها صحبت داشته باشیم.
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=374043