به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری فارس، افتتاحیه ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی و پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی، امروز ۲۸ آذرماه با سخنرانی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و حجتالاسلام احمدحسین شریفی، دبیر مجمع عالی علوم انسانی اسلامی در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد.
شریفی در این مراسم اظهار داشت: علوم انسانی نرمافزار دولتسازی، حکمرانی وتمدنسازی است. بنابراین، آلودگی و نارسایی این نرمافزار به آلودگی حاکمیتی منجر میشود.
وی با بیان اینکه نقشه راه سایر علوم توسط علوم انسانی ترسیم میشود، افزود: هرگونه انحراف در این علوم، موجب کجروی در همه زمینهها خواهد شد. بر همین اساس، بیتوجهی به علوم انسانی اسلامی موجب بیتوجهی به آموزههای اسلامی در همه حوزهها از سیاسی و اقتصادی تا علمی و فرهنگی خواهد شد.
حجتالاسلام شریفی با اشاره به اینکه عدهای از عالمان جهان اسلام متوجه آلودگی و قدرت تخریبی علوم انسانی غربی برای جوامع اسلامی شده بودند، تصریح کرد: تعارض علوم انسانی غربی با آموزههای دینی اسلامی موجب شده تا در حوزه فرهنگ اسلامی تغییراتی حاصل و و چگونگی مواجهه با علومانسانی غربی بررسی شود. اما باید توجه داشت که ایده علوم انسانی اسلامی هرگز ایده علمستیزانه و متعصبانه نبوده، بلکه برخاسته از حس حقطلبی است که ادعای جبران نقصهای مشکلات را دارد.
وی در تبیین چرایی اسلامیسازی علوم انسانی خاطرنشان کرد: هر چند این علوم انسانی مسیر خوبی را طی میکند، اما نواقصی دارد. بر همین اساس ما روشی پیشنهاد میکنیم که جلوی آفتها را بگیرد که نام آن را علوم انسانی اسلامی میگذاریم.
دبیر کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی با اشاره به اینکه فضای مراکز آموزشی پژوهشی و حتی حوزههای علمیه با رویکرد علوم انسانی اسلامی همراه نبودهاند، گفت: با وجود مشکلات به نظر میرسد مسوولان علمی و فرهنگی در تهیه تدوین اسناد بالادستی و طراحی سند دانشگاه اسلامی به وظایف خود عمل کردهاند. تصویب آییننامهها ضروری بوده است، اما تولید و تحمل در علم بیشتر یک مسیر است تا پروژه؛ به طوری که تحقق این امر از فضای علمی میجوشد، نه از اسناد بالادستی. بنابراین اگر گفتمان علمی با اسناد بالادستی همراه نباشد، نمیتواند ما را به سرانجام مقصود برساند.
حجتالاسلام شریفی با بیان اینکه منابع درسی حتی اگر قرآن باشد، اما استاد به آن باور نداشته باشد، ما را به سعادت نمیرساند، خاطرنشان کرد: شورای موسس مجمع عالی علوم انسانی اسلامی که توسط حجتالاسلام رضا غلامی تاسیس شد، از همان ابتدا بر این باور بود که در کنار فعالیت بالادستی گفتمان علوم اسلامی باید در بدنه دانشگاه و حوزه علمیه نیز به این امر توجه شود تا توانایی ایجاد هماهنگی مراکز متنوع که کارویژه آنها تولید علم است، میسر شود.
وی با اشاره به اینکه مجمع عالی علوم انسانی اسلامی با مشارکت مراکز علمی شکل گرفت، خاطرنشان کرد: علی رغم اصرار این مجمع بر تمرکز بر فعالیتهای ستادی، تاکنون دهها کتاب تحقیقی بنیادین تدوین و چندین نشریه نیز منتشر شده است. همچنین کنگرههای مجمع علوم انسانی اسلامی توانسته بیش از ۳ هزار فعال علمی را شناسایی و علمایی از ترکیه، افغانستان، لبنان، عراق و سایر کشورها را دور هم جمع کند.
حجتالاسلام شریفی گفت: کنگره ششم علوم انسانی اسلامی که با مشارکت ۵۱ مرکز دانشگاهی و حوزوی برگزار میشود، مفتخر است در ۱۵ کمیسیون میزبان مشارکت ۲۳۰ هیات علمی و همراهی حدود ۷۰۰ استاد به عنوان ارزیاب مقالات واصله به کنگره باشد. در این کنگره ۶۹۹ مقاله به دبیرخانه ارسال شده که ۱۷۰ مقاله پذیرفته شده است و به زودی این مقالات در ۱۴ جلد منتشر خواهد شد. افزون بر مشارکت فعال پژوهشگران، دوکمیسیونمستقل به زبان عربی و اسپانیایی نیز خواهیم داشت.
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=379000