گروه سلامت خبرگزاری فارس:سازمان نظام روانشناسی و مشاوره یکی از سازمانهای غیردولتی و مستقل در ایران است که به منظور تلاش برای ارتقای سطح دانش روانشناسی و مشاوره، حمایت از حقوق مراجعان به روانشناسان و مشاوران و حمایت از حقوق صنفی روانشناسان و مشاوران تشکیل شدهاست
صدور شماره نظام و پروانه کار برای اعضای سازمان (روانشناسان و مشاوران)، نظارت بر کیفیت کار تخصصی، پیشنهاد تعیین یا تجدید نظر در تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره به هیأت دولت جهت تصویب و انتشار آثار و برگزاری همایشهای تخصصی، از مهمترین وظایف این سازمان است.
سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ، با بیش از 32 هزار عضو ، بزرگترین و مهمترین نهاد حمایتی، نظارتی، آموزشی و توانمندسازی جامعه روانشناسان و مشاوران کشور است.
وظایف و اختیارات سازمان مطابق با قانون مصوب مجلس و شورای نگهبان شامل؛
تعیین حدود صلاحیتهای تخصصی و صدور شماره نظام و پروانه کار برای اعضای سازمان.
تهیه دستورالعملهای اجرایی لازم در رابطه با موارد این قانون.
نظارت بر کیفیت کار تخصصی و رسیدگی به تخلقات تخصصی روانشناسان و مشاوران که عنوان جرایم عمومی را نداشته باشند از طریق هیأت رسیدگی به تخلفات صنفی.
پیشنهاد تعیین یا تجدید نظر در تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره به هیأت دولت جهت تصویب.
در حالی که جامعه ایران در دو سال اخیر با مشکلات معیشتی و تبعات روانی و خانوادگی ناشی از کرونا اعم از افزایش خشونت، افسردگی و وسواس فکری و کاهش تاب آوری، تفریح و تعامل اجتماعی دست و پنجه نرم میکند در کنار انتظاری که از جامعه پزشکان و پرستاران و سازمان نظام پزشکی برای تضمین سلامت و بهداشت جسم مردم میرود به همان اندازه و چه بسا بیشتر از جامعه روانشناسان و مشاوران، و سازمان نظام روانشناسی و مشاوره انتظار میرود که به سلامت و بهداشت روان مردم توجه لازم و کافی را مبذول دارد.
اما متاسفانه با توجه به تعلل 20 ماهه هیات مرکزی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، در برگزاری انتخابات اعضای هیات مرکزی، گویی این انتظار باید در سطح آرزو باقی بماند؛ به نحوی که به نظر میرسد سازمان متولی سلامت و بهداشت روان جامعه، خود این روزها حال و روز خوبی ندارد.
آخرین وعده این سازمان برای انتخابات، تاریخ 6 اسفند 1400 اعلام شده بود که با توجه به عدم انجام تمهیدات لازم، در این روز هم انتخابات برگزار نشد.
مجید صفاری نیا، رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی گفت: در انتخابات سازمان نظام روانشناسی شش روانشناس و پنج مشاور از سوی اعضای سازمان نظام روانشناسی انتخاب میشوند و از بین آنها یک نفر به عنوان رئیس سازمان به ریاست جمهوری معرفی میشود و حکم میگیرد.
به گفته رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی، حدود ۳۵ هزار عضو این سازمان که روان شناسان این کشور هستند و خدمات سلامت روان را به مردم ارائه میکنندو باید افراد جدید را انتخاب میکردند، اما از تیر ماه پارسال در واقع به دلایل مختلف این انتخابات به تاخیر افتاده است.
دولت و مجلس در انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مداخله کنند
ابراهیم نعیمی،رئیس هیأت نظارت مرکزی بر پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با اشاره به اینکه قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲ در مجلس شورای اسلامی با چند هدف مشخص و برای ارتقای سطح روانشناسی و مشاوره و حمایت از حقوق افراد جامعه تصویب شد، خاطر نشان کرد: متأسفانه مسئولان سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ارادهای برای برگزاری انتخابات ندارند.
وی ادامه داد: عدم همکاری مسئولان سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نشان میدهد که ایشان به دنبال مهندسی انتخابات هستند و هماهنگیهای لازم برای برگزاری انتخابات اسفند سال جاری، انجام نشده است.
نعیمی گفت: طی ۱۸ سال گذشته، در راستای دستیابی به اهداف اصلی سازمان نظام اقداماتی انجام شده است، اما وجود خلأهای قانونی، مشکلاتی را در برگزاری انتخابات در این سازمان ایجاد کرده است.
وی افزود: در مرداد سال ۹۹ دوره شورای مرکزی فعلی به اتمام رسید و بالغ بر ۲۰ ماه است که با پایان دوره چهار ساله انتخابات شورای مرکزی انجام نشده؛ در صورتی که باید پیش از پایان دوره مقدمات انتخابات دوره بعدی برگزار شود.
نعیمی با بیان اینکه باید انتخابات سالم با مشارکت حداکثری روانشناسان و مشاوران برگزار شود، اظهار کرد: باید از مهندسی انتخابات پرهیز شود، اما به دلیل وجود خلأهای قانونی در تبصره ۳ ماده ۱۵ قانون سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، همچنان اعضای قبلی در سازمان باقی ماندهاند و جلسات شورا را به حاشیه میبرند زیرا میخواهند انتخابات پنجمین دوره نظام روانشناسی و مشاوره را با تعیین ترکیب مورد نظر خود پیش برند.
وی با اشاره به عدم اجرایی شدن مصوبات مجمع عمومی که مهمترین رکن قانون سازمان است، گفت: مجمع عمومی که طی ۱۸ سال گذشته برای اولین بار برگزار شد، مصوباتی از جمله حضور اعضای علیالبدل داشته که اجرایی نشده است، همچنین گزارش مجمع توسط رئیس سازمان به اعضا اعلام نشده و عدم اعلام گزارشات حسابرسی نیز یکی دیگر از مشکلات موجود است.
نعیمی ادامه داد: علت این مشکلات این است که سازمان درگیر حواشی زیادی است و به اندازه کافی چابک نیست.
رئیس سازمان با هیأت نظارت مرکزی بر انتخابات، گفت: بعد از اینکه اولین جلسه هیئت نظارت را تشکیل دادیم به رئیس سازمان نامه دادیم و اعلام کردیم اتاق و تنخواه میخواهیم تا مقدمات برگزاری انتخابات را انجام دهیم. جدول زمانبندی را نیز روشن کردیم.
نعیمی ادامه داد: هیئت نظارت مرکزی بر انتخابات تاکنون ۸ جلسه برگزار و ۱۶ نامه رسمی به رئیس سازمان داده است تا نیازمندی حداقلی آنها را برطرف کنند و تاکنون هیچ کدام از نامهها پاسخ داده نشده است و این کارشکنی در روند برگزاری انتخابات توسط مسئولان سازمان نظام روانشناسی و مشاوره است.
وی در پاسخ به این سوال که «آیا این موضوع صحت دارد که رئیس سازمان با وجود مکاتبه رسمی هیأت نظارت از دادن دیتای اعضای سازمان که جزو ملزومات برگزاری انتخابات است به ایشان امتناع کرده است؟»، اظهار داشت: طی نامه رسمی از ریاست سازمان خواستیم که دیتا سازمان و پراکندگی جغرافیایی اعضا در کشور را در اختیار هیئت نظارت قرار دهد، اما تا امروز جزو آن ۱۶ نامه است که پاسخ ندادهاند و این رفتارها عدم وجود اراده برای برگزاری انتخابات سالم است.
نعیمی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی به عنوان قانونگذار میتواند خلأ قانونی در خصوص انتخابات سازمان نظام روانشناسی را اصلاح کند، از این نهاد قانونی و دولت سیزدهم نیز برای مداخله در این خصوص استمداد میطلبیم.
به هر حال لازم است در شرایطی که ما در دوران پسا کرونا بیش از پیش به یک سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در تراز انقلاب اسلامی و دولت مردمی، نیاز داریم، دوستان در قالب محورهای زیر ساماندهی این سازمان را مورد مطالبه قرار دهند:
-تبیین وضع موجود سازمان نظام روانشناسی (فساد علمی در صدور مجوزها، ساختار معیوب، عدم نظارت، کهولت سن اعضای شورای مرکزی و ناکارآمدی آنها)
-روایتگری از عملکرد سازمان نظام روانشناسی (سیل عظیمی از فارغ التحصیلان روانشناسی در صف انتظار برای دریافت پروانه و تعداد زیادی از مدارس و دانشگاهها و نهادها و کارخانه های بدون مشاور و روانشناس)
– مطالبه برگزاری انتخابات پرشور، با صلابت و سالم در اسرع وقت و تشویق فارغ التحصیلان روانشناسی و مشاوره به حضور گسترده در این انتخابات (مشارکت در انتخابات قبلی 7 درصد بوده است)
-مطالبه اصلاح قانون سازمان نظام روانشناسی (قانون این سازمان در مجلس ششم در سال 1382 نوشته شده است و برطبق آن حتی در صورت تاخیر در انتخابات، هیات مرکزی به کار خود ادامه میدهد)
-ضرورت تغییر ترکیب هیات مرکزی (با توجه به ثابت ماندن ترکیب هیات مرکزی در 18 سال گذشته و وجود پروندههای تخلف روئسای گذشته)
-خنثی سازی تلاش هیات مرکزی موجود در دوقطبی سازی و پرداختن به حواشی برای فرار از زیر بار مسئولیت.
– مطالبه نظارت بیشتر بر عملکرد این سازمان و پرهیز رسانهها از ورود به دعواهای صنفی آنها
-مطالبه اعتماد به آموزشهای آکادمیک کشورمان در صدور مجوز به فارغ التحصیلان و عدم دور سر چرخاندن آنها
-هشدار نسبت به آسیبهای روانشناسی زرد شایع در شبکههای اجتماعی و عدم احراز سلامت روحی خود درمانگران
به هرحال، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به عنوان یکی از دیده بانان مهم سلامت روان جامعه و نیازهای افراد به روانشناسان و مشاوران زبده و صلاحیت دار، نیازمند شفاف سازی در فعالیتها و برگزاری انتخابات خود است و هر تاخیر و بلاتکلیفی در اجرای آن، جزء ایجاد فضای ابهام و بی اعتمادی، رهاوردی نخواهد داشت.
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=549742