به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری فارس ابوریحان بیرونی، سالروز تولد شیخ خراقانی و دیدار شمس و مولانا در فهرست جهانی نکوداشتهای ۲۰۲۳ – ۲۰۲۲ یونسکو به ثبت رسید.
حجت الله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ایران از تصویب سالروز تولد شیخ خراقانی و دیدار شمس و مولانا در فهرست بزرگداشت های یونسکو در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ خبر داد.
ایوبی با اشاره به برگزاری جلسه روز پنجشنبه یونسکو اظهار کرد: برای من باعث خوشحالی و افتخار است که پروندهای که از مدتها قبل به مناسبت هزار و پنجاهمین سالگرد تولد شیخ حسن خراقانی و هشتصدمین سالگرد دیدار شمس تبریزی و مولانا آماده شده بود تا برای سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ در فهرست بزرگداشت های یونسکو قرار بگیرند به ثمر نشست.
وی ادامه داد: این اتفاق بزرگ مسیر خود را به خوبی طی کرد و در جلسه روز پنجشنبه در پاریس این پرونده جمهوری اسلامی ایران مطرح و بدون هیچ مخالفتی به تصویب رسید. برای ما باعث خوشبختی است که هزار و پنجاهمین سالگرد تولد شیخ حسن خراقانی شخصیت بی مانند ادبیات و فرهنگ و عرفان ایرانی اسلامی و از سویی دیدار شمس تبریزی و مولانا در فهرست بزرگداشتهای یونسکو قرار گرفت.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ایران تأکید کرد: این کار هوشمندانهای بود که ما به جای ولادت و درگذشت، یک رویداد تاریخی (دیدار شمس و مولانا) که در حقیقت تولد اصلی مولانای ما است را مطرح کردیم. ما از شمس و مولانا نیز سخن گفتیم، از مرید و مراد.
وی ادامه داد: براین اساس تا دو سال میتوانیم در کشورهای مختلف به نام این دو شخصیت سخن بگوییم و دنیا به این دو شخصیت بشری توجهی ویژه دارند تا بدانند این دو شخصیت چه ویژگی داشتند که مورد توجه جهان قرار گرفتند. این موفقیت بزرگ را تبریک میگویم از همه همکاران که برای مطرح شدن این پرونده ها و پشت سرگذاشتن موانع و در نهایت تصویب آن تلاش کردند، تشکر میکنم.
بنابر این گزارش در جلسه ۱۱ نوامبر ۲۰۲۱ کمیسیون اولویت یونسکو مستقر در کنفرانس عمومی این سازمان، «هزار و پنجاهمین سال تولد ابوریحان بیرونی» به طور مشترک بین جمهوری اسلامی ایران با ازبکستان و تاجیکستان با تصویب اعضا در فهرست جهانی نکوداشتهای یونسکو برای بازه ۲۰۲۳ – ۲۰۲۲ قرار گرفت. تا پس از ثبت جهانی پروندههای «هشتصدمین سال حیات فعال شمس تبریزی بر مبنای دیدار عرفانی شمس و مولانا» و «هزار و پنجاهمین سال میلاد شیخ خرقانی» تعداد نکوداشتهای ثبت شده از مشاهیر ایرانی در فهرست یونسکو به ۴۲ مورد برسد.
ابوریحان بیرونی با آثاری همچون «التفهیم» در ریاضیات و نجوم، «آثار الباقیه» در تاریخ و جغرافیا و «تحقیق ماللهِند» در حوزه مردمشناسی بر تارک تاریخ پر افتخار دانش بشری می درخشد و اثر ارزشمند آثار الباقیۀ او که توسط حاکم خردمند و دانش دوست قابوس بن وشمگیر (در سال ۳۹۰ تا ۳۹۱ هجری) جمعآوری شد نمونه بارزی از علم دوستی ایرانیان است.
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=316110