به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، مطالعات نشان میدهد که بخش قابل توجهی از خطاهای پزشکی ناشی از نسخهنویسی کاغذی است و بر همین اساس نیز کارشناسان حوزه بهداشت و درمان معتقدند که استفاده از فناوریهای نوین مانند «نسخهنویسی الکترونیک» نقش مهمی در ارتقاء کیفیت خدماترسانی در حوزه درمان ایفا خواهد کرد. البته به نظر میرسد ضعف زیرساختهای فنی مهمترین مانع در مسیر اجرای کامل این طرح ملی محسوب شود که شایسته است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد زیرا کمترین سهلانگاری در این زمینه میتواند آسیبهای جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد. برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ داریوش شیوایی کارشناس حوزه سلامت رفتیم و دیدگاه وی را در این زمینه جویا شدیم.
آقای شیوایی درباره ضرورت انتقال فرایندهای درمانی و بهداشتی به بستر الکترونیک میگوید: از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ بودجه دولتی در کشورمان ده برابر شده و در همین بازه زمانی بودجه حوزه سلامت بیش از هفده برابر شده است. این یعنی شیب هزینههای حوزه سلامت نسبت به هزینههای عمومی کشور با سرعت بیشتری در حال رشد است و اگر بسترهای الکترونیک مهیا نشود، قطعاً رشد هزینهها کار را به جایی خواهد رساند که ارائه خدمات به مردم مشروط به صرف هزینههای گزاف شود. بنابراین لازم است مکانیزمهایی برای کنترل هزینهها در نظر گرفته شود که از مهمترین آنها نسخه الکترونیک و به دنبال آن پرونده الکترونیک است. البته مدیریت هزینهها از طریق پیشگیری از فساد در حوزه مالی نظام سلامت هم قابل انجام است.
وی همچنین با اشاره به لزوم ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی افزود: تا وقتی که بستر الکترونیک و شفافیت ناشی از آن وجود نداشته باشد، نمیتوان اتفاقات حوزه سلامت را رصد کرد. انتقال فرایندهای درمانی و بهداشتی به بستر الکترونیک باعث ایجاد شفافیت و ارتقاء کیفیت خدمات میشود تا مردم بتوانند زندگی سالمتری داشته باشند و نظام سلامت هم به اهداف خود نزدیکتر شود. امروزه دنیا به سمت الکترونیکی شدن حرکت کرده است و شاید بتوان گفت بستر IT در دهههای اخیر انقلاب جدیدی را رقم زده است و بدون تردید یکی از زمینههای جدی فناوری اطلاعات، حوزه سلامت است. در دنیا خیلی از خدمات از راه دور انجام میشود و طبیعتاً ارائه این خدمات میسر نیست مگر با استفاده از زیرساختهای خدمات الکترونیک.
این کارشناس حوزه سلامت از تجمیع اطلاعات بیمار به عنوان یکی از مزیتهای مهم بستر الکترونیک یاد کرد و اظهار داشت: با اجرای این طرح پزشک به سوابق درمان بیمار دسترسی پیدا میکند و دیگر نیازی نیست که با استفاده از ابزارهایی مثل عکسبرداری و آزمایش به جمعآوری اطلاعات مورد نیاز بپردازد. این اطلاعات در طول زمان در یک بستر الکترونیکی جمعآوری میشود و برای ارائه خدمات بهتر مورد استفاده قرار میگیرد. این اطلاعات درمانی و تحلیل و تفسیرهایی که فناوری اطلاعات روی آن انجام میدهد، باعث شده است که بحث پزشکی شخصیسازی شده در دهههای اخیر خیلی جدی شود؛ یعنی نگاه همهجانبهای به شخص بیمار میشود که خود این موضوع کیفیت درمان را بالا میبرد و علاوه بر کاهش خطاهای پزشکی، معالجه اثربخشتری را برای بیمار به ارمغان میآورد.
شیوایی تغییر زیرساخت سامانهها را ضرورتی انکارناپذیر توصیف کرده و افزود: یکی از اشکالات جدی این است که درگاههای ورودی متفاوتی داریم و این تفاوت درگاه ورودی باعث میشود که زمان ارائه خدمات افزایش پیدا کند و اثربخشی لازم کاهش یابد. ایرادات کار زیاد است اما هیچکدام از ایرادات نباید باعث انکار فواید آن شود چرا که فواید این طرح به مراتب بیشتر از نقاط ضعف و معایب آن است. البته طبیعتاً پزشکان تمایل به انجام روشی دارند که نسبت به آن آشناتر هستند و بنابراین طبیعی است که مقاومتهایی نشان دهند. ضمن اینکه هیچ ذینفعی نمیخواهد شفافیت از سمت خودش ایجاد شود و برایش مطلوبتر است که شفافیت در حدی که خودش میخواهد تنظیم شود ولی برداشت من این است که در نهایت این تغییر به نفع پزشک و بیمار و سیستم خواهد بود.
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=553890