به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، انجمن کوچک نویسان ایران به شورای فرهنگ عمومی پیشنهاد کرد روز یکم اردیبهشت که مصادف با زادروز سعدی است در تقویم رسمی با عنوان «روز ملی داستان کوچک ایرانی» درج شود. این درخواست پیش از این فراخوان شده بود تا علاقهمندان آن را امضا کنند. اینجا بخوانید.
در ادامه متن نامه ارسالی با امضا متقاضیان منتشر میشود:
به نام خداوند جان آفرین
حکیم سخن بر زبان آفرین
جناب آقای دکتر موالی زاده
دبیر محترم شورای فرهنگ عمومی کشور
با سلام و احترام،
نظر به این که قالب داستان مینیمال غربی در ایران با استقبال بسیار گسترده و خوبی مواجه شده است و فراگیری این قالب به شکل روزافزونی در فضای مجازی نیز پبش و بیش از همیشه بارز گشته، و از طرفی طبق مطالعات و پژوهشهای انجام شده، خود ایرانیان از سردمداران آفرینش و استفاده از این قالب ادبی هستند به طوری که حتی میتوانند خود را مدعی اصلی بنیانگذاری آن بدانند، پیشنهاد میشود با نامگذاری یک روز به عنوان روز ملی داستان کوچک ایرانی، این افتخار ملی به صورت بایسته و شایسته محفوظ داشته شود.
از آنجا که حکیم سعدی شیرازی از اولین صاحبان قلمی بود که چنین قالبی را برای حکایتهای خویش استفاده کرده و میتوان به جرأت وی را اولین کوچک نویس ایرانی دانست، پیشنهاد میشود یادروز وی یعنی اول اردیبهشت، روز ملی داستان کوچک ایرانی نیز نامیده شود تا بدین ترتیب نه تنها بر جایگاه وی به عنوان یک کوچک نویس در نزد جهانیان تاکید شود، بلکه افتخاری بین المللی نیز از این حیث نصیب ایرانیان گردد و اهالی فرهنگ و ادب سراسر جهان بدین ترتیب بدانند که چنین قالبی در عرصه ادب ایران چیز تازه و جدیدی نیست.
چنین عنایتی از سوی آن شورای محترم این مزیت را دارد که داشتههای ما را در عرصه داستان کوچک ایرانی (مینیمال غربی) به رخ جهانیان خواهد کشاند و چه ارزشمندتر از این که جهان بداند آن زمان که غرب از وجود این غالب بیاطلاع بوده، ایرانیان آن را زیسته و از آن استفاده ای موثر و عالمانه نموده اند.
اما چرا کوچک؟
اولین نکته که بایست بدان توجه کرد این است که قالب داستان کوتاه با داستان کوچک (مینیمال غربی) متفاوت است. داستان کوتاه قالبی مجزاست که در همه جهان نیز تعریف و تعبیر خود را دارد. لیکن در عنوان پیشنهادی ما، کلمه کوچک، کلمه جایگزین برای مینیمال است. در عرصه داستان مینیمال شاخههای مختلفی نظیر فلش فیکشن و غیره وجود دارند که همگی از لحاظ حجمی کوچکتر وکوتاهتر از داستان کوتاه به حساب می آیند. پس کلمه کوتاه را نمیتوان بر این نوعِ داستانی اطلاق کرد چرا که قالبی متفاوت از داستان کوتاه است.
اما چرا معادل کوچک انتخاب شده؟ به تعبیر ما، کلمه کوچک حرکت در تمامی مسیرها و ابعاد را تداعی میکند. انسان ایرانی انسانی چندوجهی است. تلاش دارد تا در تمام ابعاد وجودی پیشرفت نماید. پا بر زمین دارد و سر به اسمان. ذهن زمینی و دلی آسمانی دارد. این نوع حرکت و بینش در تمامی آثار کلاسیک ما و به خصوص در آثار سعدی شیرازی به خوبی نمایانگر بودهاند.
لذا ما نویسندگان و فعالان فرهنگی، از آن شورای محترم درخواست داریم تا روز اول اردیبهشت را روز ملی داستان کوچک ایرانی اعلام کنید تا افتخاری دیگر در این حوزه نصیب ادبیات ملی ما و نیز در عرصه بین الملل شود.
این درخواست از سوی بیش از یکصد نویسنده و مترجم و فعال درجه یک فرهنگی کشور که برخی برنده معتبرترین جوایز ملی کشور شده اند تقدیم آن شورای ارجمند میگردد و انتظار میرود ضمن عنایت به جایگاه ما در ادبیات کشور، ضرورت دغدغه مندی و فرهنگ دوستی و مهر ملی ما نیز مورد توجه قرار گیرد و شاهد رأی مثبتی به این درخواست باشیم که نتیجه آن چیزی جز افتخاری جهانی برای ایرانیان در پی نخواهد داشت.
پیشاپیش نهایت سپاس و قدردانی را از عنایات شما داریم.
امضاء:
غلامرضا امامی
قاسمعلی فراست
حسین فتاحی
حمیدرضا شاه آبادی
شهریار عباسی
محمدرضا شرفیخبوشان
احمد عربلو
علی آقاغفار همدانی
کامران پارسی نژاد
رحیم مخدومی
محسن هجری
علیرضا محمودی ایرانمهر
کلر ژوبرت
احمد نادمی
کامران محمدی
ابراهیم اکبری دیزگاه
مژگان عباسلو
آرش شفاعی
محبوبه نجف خانی
بهروز جلالی
علی الله سلیمی
ریحانه جعفری
سارا عرفانی
علی غضنفری
سیمین موحد
کامران شرفشاهی
نجمه شبیری
محمدعلی جعفریه
علی آرمین
نازنین نوذری
محمداسماعیل حاجیعلیان
مژگان مظفری
ندا رسولی
نشاط داودی
عباس کریمیعباس
ترانه وفایی
مرجان عالیشاهی
پروانه سراوانی
یاسرهدایتی
میثم نبی
مهری مدآبادی
آذر خزائی
نسرین ارتجائی
سودابه فرضیپور
سیدمهدی جهرمی
حمیدرضا داداشی
محمدرضا قلیچخانی
فاطمه دانشور جلیل
کوثر دانش
سعید مکرمی
بتسابه مهدوی
محمد رسولی
حامد محقق
زهره ابراهیمی گلوس
محسن یاوری
مصطفی خدامی
سمانه پاکدل
مریم فریدی
شهلا آبنوس
تیمور آقامحمدی
نیلوفر مالک
پرویز شیشه گران
سیدههستی حسینی
جمشید یاری شیرمرد
مصطفی اسدزاده
زهره عارفی
رضا نوریان
فرزانه صالحی
شیما حسینی
محمد آسیابانی
الهام محمودی
سعید کلاتی
رودابه جم
علی شجاعی
زهره کیانی امینه
مژگان حضرتیان
الهه بیات
فائضه غفارحدادی
سودابه حمزه ای
فرنوش رضائی
امیرمحمد عباس نژاد
مرتضی بریری
فرشته امیری
فاطمه عرب اسدی
امینه گل زاده
عینالله کاوندی
امید حدائق
علی ساقی
ایرن علیپور
سیما خسروی دارستانی
شهناز کاملی
کتایون فحری
مستانه درویش زاده
کانون بانوی فرهنگ
محمدامین پورحسینقلی
مریم کمالی نژاد
زینب گلستانی
سعید چگینی
حسن یونسی
ملیحه حاتمی
سمیه اصلاحی
علی براتی گجوان
احمد ابوالفتحی
فریده ترقی
عارفه روئین
مهرداد مجتهدی
احسان عباسلو
انتهای پیام/
لینک خبر: https://eghtesadmand.ir/?p=27123